Casus 3

Enkele jaren kreeg Wim het genoegen gehad (in zijn ogen) de meest talentvolle powerlifster van Nederland te mogen trainen en coachen.

De eerste training was begin januari. Zoals met een voetballer of andere sporter hoef je de sporters op een bepaald niveau niet meer uit te leggen hoe je een bal kan trappen. Het zijn de kleine technische wijzigingen die je als trainer-coach probeert door te voeren.
Wat het belangrijkste is: hoe ervaart de persoon in de kwestie de training en wat doet hij/zij ermee. Hoe kan de sporter zichzelf optimaal voorbereiden voor een wedstrijd.
Net zoals in andere dingen is het in de sport belangrijk doelen te stellen. Het doel dat Wim voor haar had vastgesteld was een medaille op de Europese Kampioenschappen Powerliften met een totaal van 570kg.
Het kan zo zijn dat het laatste jou niet aanspreekt en om een indicatie te geven hier een uiteenzetting. Op het moment dat Wim haar trainer-coach werd was haar hoogste totaal 485kg. Het bovengenoemde doel was een enorme uitdaging. Wat belangrijk is wanneer je een doel stelt, is dat je subdoelen daarvoor plaats. Hierdoor zijn de stappen die je nodig hebt om je doel te realiseren haalbaar en ligt je doel niet oneindig ver voor je.
Na drie maanden intensief trainen werd ze Nederlands Kampioen met een totaal van 537,5kg. Daarna was er een periode van 2 maanden trainen met de intentie de opgebouwde kracht te consolideren. Op de Wereld Kampioenschappen behaalde zij een mooie 5e plaats, met een totaal van 535kg.
Nu kwam de fase om zich te richten op een wedstrijd om te laten zien dat zij een internationale topper wil zijn. In een gewichtklasse lichter, behaalde zij de eerste plaats met een totaal van 540kg. Nu was de volgende stap met een kortere voorbereiding zich te kwalificeren voor de Europese Kampioenschappen. Eenvoudig kwalificeerde zij zich met een totaal van 532,5kg. De kracht was nu helemaal geconsolideerd.
Alle voorgaande wedstrijden had zij een totaal tussen de 532,5 en de 540kg getild en nu kwam de periode van het oogsten. Doordat zij nog niet in topvorm was op de kwalificatie wedstrijd voor de Europese Kampioenschappen, kon zij zich volledig richten op de Europese Kampioenschappen, zonder rekening te houden met andere lifsters.
Als (top)sporter is het belangrijk dat je naar jezelf kijkt en niet naar je concurrentie, want zodra je dit doet verklein je je eigen kansen. Wat hiermee bedoelt wordt is, is dat je vanuit je eigen kracht een wedstrijd tilt. Een voorbeeld wat vaak in het voetbal wordt gebruikt is: Je eigen spel blijven spelen en je niet aanpassen aan de tegenstander. Hierdoor dwing je de tegenstander zijn/haar speel aan te passen en bestaat de kans dat hij/zij achter de feiten aanloopt.
Doordat de basiskracht nu gelijk was aan haar top op het Nederlands Kampioenschap, kon zij op Europese Kampioenschap beginnen met een totaal van 540kg. Uiteindelijk behaalde zij een hele mooie 2e plaats met een totaal van 570kg.
De volgende doelen voor de jaren daarna waren snel en concreet gesteld.
Uiteindelijk is de atlete in 2006 Europees- en Wereld kampioen powerliften geworden. In de jaren 2004, 2005 en 2006 wist zij deze titels al te bemachtigen voor het bankdrukken.
Natuurlijk heeft Wim gedurende de afgelopen jaren momenten gehad dat hij dacht: “gaat dit wel lukken? Is dit de juiste weg?” Maar zoals we allemaal weten is onzekerheid de grootste succesfactor om succesvol te zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.